Behandler.no - Norges største oversikt

Hvordan sole seg sunt

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 06.07.2012

Når været endelig tillater det er vi mange som kler av oss for å nyte sol og varme. Men hvor mye sol tåler vi før vi bør beskytte oss. Og man hører om hormonforstyrrende kosmetikk. Er all slags solkrem bra for oss?

Fornufting soling
Skadelig solkrem
Trenger inn i blodet
Trygge solkremer


At sol er en viktig kilde til vitamin D er det ingen tvil om. For når vi soler oss dannes dette vitaminet i huden. Men det mange lurer på er hvor lenge vi kan ligge under solen før det blir skadelig. Og når bør vi beskytte huden med solkrem? Deretter kommer spørsmål om hva slags solkrem vi skal velge, for det er kjent at solkrem, som inneholder uønskede stoffer, kan gi skadelige bivirkninger.

For ikke bare rapporteres det om eksem og svie. Nå har forskere funnet ut av man lett kan finne skadelige stoffer i blodet - til og med kort tid etter at farlig solkrem er påført.


Fornufting soling
Å få sol på kroppen er både sunt og behagelig, men det gjelder å bruke hodet og tilpasse seg etter forholdene. Hvor lenge det er lurt å eksponere huden for sol, avhenger av flere forhold; hudtype, tid på dagen og hvor sterk stråling det er.

Intensitet i UV-stråling kan måles, og i Norge er UV-indexen 4-6 ved klarvær ifølge Statens Strålevern, - hvilket betyr moderat mot høy stråling. Ved tynt skydekke er det kun en ubetydelig demping av UV-strålingen.

Solbrenthet kan være svært ubehagelig og merkes ofte kke før det har gått en stund. Men med overdreven soling risikerer vi også soleksem, heteslag, rynker, hudforandring, hudskader, pigmentflekker og hudkreft.

På en varm sommerdag anbefales det å ta pauser fra solen, unngå solen mellom klokken tolv og tre, bruke klær, solhatt og solkrem.

Ifølge kreftforsker ved Oslo Universitetssykehus, Asta Juzeniene, tåler helt lyse nordmen kanskje bare ti til tyve minutter i solen uten solkrem. Dersom man bruker solkrem med faktor 10 kan en lys person være i solen rundt halvannen time.


Skadelig solkrem
Kjemikalier i solkrem

Parabener er konserveringsmidler som brukes i en lang rekke kosmetikkprodukter og mistenkes for å ha hormonforstyrrende og kanskje kreftfremkallende virkninger.

Siloksaner er bløtgjørende kjemikalier som brukes i kosmetikk og mange andre produkter, som vaskemidler og beskyttelsesvokser, og de er mistenkt for å ha giftvirkninger.

Solkrem og annen kosmetikk inneholder miljøskadelige stoffer, som kan være hormonforstyrrende, allergifremkallende og kanskje kreftfremkallende.
Disse omsettes pr idag lovlig, både over disk og på nett.

Dersom du ukritisk plukker med deg en hvilken som helst solkrem fra butikkhyllen, tar du en risiko. Til tross for både forskning og folkeopplysning, selges det fortsatt produkter som inneholder skadelige kjemikalier - parabener, siloksaner og annet rask vi ikke vi ha.

Mange av disse skadelige stoffene er fortsatt ikke forbudt, så det er opp til oss forbukere å finne ut hva vi ikke vil ha og lese nøye på innholdsfortegnelsen før vi kjøper.

Solkremer er blant de produktene som er hyppigst rapportert til det norske registeret for bivirkninger ved bruk av kosmetiske produkter, - Kosmetikkbivirkningsregisteret, ifølge en rapport publisert ved Nasjonalt folkehelseinstitutt i 2011. Og de vanligste rapportere bivirkningene er eksem, blemmedannelse og svie. Men det er ikke alle skadevirkninger som er så lett påviselige.


Trenger inn i blodet
Den godluktende og der-og-da velgjørende kremen du smører på kroppen skader ikke bare huden, men trenger inn i kroppen. Ved å ta prøver kan man lett finne skadelige stoffer i blodet, til og med kort tid etter at den er påført. Dermed finnes også stoffene i lever og ellers omkring i kroppen.

Ved NILU - Norsk Institutt for luftforskning ved FRAM – Nordområdesenter for klima- og miljøforskning, har forskere nylig undersøkt blodet til 330 kvinner for parabener. Ifølge Seniorforsker Torkjel Sandanger fant de en klar sammenheng mellom den selvrapporterte bruken av hudkremer og innholdet av parabener i blodet. Disse analysene legges nå merke til internasjonalt.

Men må vi glede oss over de solstrålene vi får. Bade oss i sol og varme, men husk å være snill mot kroppen og gi den kun det beste – bare solkremer som er gode både for deg og miljøet.


Trygge solkremer
Grønn hverdag har gått gjennom ulike solkremer fra norske butikker. Av disse anbefalses noen få, utifra helse- og miljøbelastende stoffer:
Grønn hverdag – anbefalte solkremerRelaterte saker:

Utdanning I hudpleie – fotpleie

Hold deg frisk og glad med nok D-vitamin

Markedsplassen/HudprodukterFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Inge Ås 09/07/2012 - 22:58

Alt du smører på kroppen fordøyes. Derfor skal du kun smøre på kroppen det du kan tenke deg å spise. Faktisk er det du smører på kroppen enda viktigere, siden mange stoffer ofte nedbrytes i mage/tarmkanalen, men via huden går stoffene rett inn i blodet.


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.