Behandler.no - Norges største oversikt

Skaperkraft og selvutvikling

Av Oddrun-Helen Berntsen, journalist
Publisert: 20.04.2011
Ingvild Wærhaug er en multikunstner som jobber med utstillingsdesign, klær, musikk og vedisk kunst med en skaperkraft og livsglede som overgår de fleste. Foto: Lisbeth Michelsen.


Portrett

Multikunstneren og livsnyteren Ingvild Wærhaug er opptatt av at folk skal få erfare kunst gjennom skaperkraft og sanseopplevelser. - God kunst skal utvide folks bevissthet, røre hjerte og sanser. 

- Jeg er romeriking jeg, vet du, sier multikunstneren Ingvild Wærhaug friskt når hun får spørsmål om hvor hun er oppvokst. Nå bor romerikingen i både Oslo og New York. Det er ikke bare det store kunsteriske miljøet i New York som gjør at hun bor og jobber der på deltid.

- Jeg forelsket meg i en amerikansk jazzmusiker og nå er vi godt gift, forteller kunstneren.
Ingvild har en likefrem måte å kommunisere på. Hun blander artistisk uttrykk med åndelighet og serverer det i en jordnær, varm pakke. Ikke minst bobler hun av en usedvanlig livsglede og entusiasme, noe hun fant fram til etter en lang, smertefull erfaring.

-Jeg fryder meg over å være til. Jeg hadde en tøff ungdomstid med en hard slankesykdom. Det satte støkk i meg, jeg ble nødt til å ta tak i livet mitt. Jeg forsøkte mange typer behandling, men det var først da jeg kom bort alternativ behandling at jeg ble reddet. Etter å ha levd i et helvete hver dag, var det en velsignelse å bli fri fra slankesykdommen, forteller Ingvild åpent. Dette var en prosess hun gikk gjennom i tyveårene, og nå har hun vært frisk i mange år.

- Sykdommen og veien ut av den, har vært med og formet meg som menneske. Da jeg var syk, trodde jeg at jeg ikke hadde makt over mine følelser og tanker. Da jeg fikk alternativ hjelp, oppdaget jeg at jeg hadde valg, jeg kunne velge og skape mine egne tanker i riktig retning. Det var så stort, beretter Ingvild.


Kunst inn med morsmelken
 Selv om Ingvild ble født inn i en kunsterverden, var det ikke gitt at hun selv skulle bli kunstner. Hennes far malte og tegnet og hennes mor var dyktig med veving og tekstil.

- Jeg fikk vel kunst inn med morsmelken, det var en del av livet for oss. Men det var egentlig aldri noe tema at jeg skulle bli kunster av den grunn. Mine foreldre påvirket meg lite, de ville at jeg skulle være fri til å velge det jeg selv ønsket, forklarer hun. Og det gjorde hun. Hun kastet seg over ergoterapistudium, men etter gymnaset var hun så inderlig skolelei at hun tok et friår med tegning, form og farge. Ingvild fikk bare seksere.

- Da skjønte jeg at jeg hadde et visst talent, flirer hun.- Rom skal leve og berøre mennesker, sier Ingvild. Her har hun laget kunst ved bruk av rispapir og lyse, vårlige farger.Utstillingsdesigner
Dermed ble det kunsterskoler i stedet for ergoterapi og allerede i en alder av 24 år startet hun sitt eget firma som utstillingdesigner. Hun har jobbet med messer og stands, laget utstillinger til digre varehus og har etter hvert blitt en svært anerkjent for sitt interiørdesign og kunst.

-Jeg skaper helhetlige romløsninger, primært i offentlige rom. Jeg har etter hvert fått lang erfaring i dette, sier Ingvild, som blant annet bruker noe så orginalt og uvanlig som rispapir til kunsten sin.

- Jeg importerer faktisk industrielt rispapir fra Frankrike. Jeg liker å jobbe med det, for jeg føler jeg får kontakten med natur gjennom det fiberbaserte papiret. Antagelig har dette med min interesse for tekstil å gjøre, jeg er glad i tekstil og fiber, forteller hun.  Ingvild påpeker også at hun synes mye av bykulturen har fått et altfor kraftig maskulint preg, og at det behøves innslag av et mer feminint perspektiv.

- Kundene som kommer til meg, ønsker noe mer orginalt og organisk. Jeg er mer opptatt av lekenhet og humor enn prestisje. Rom skal leve og berøre mennesker, mener kunstneren.


- Vedic Art har skaperkraft som bunn. Øvelsene hjelper folk å uttrykke sine følelser og de får fine selvutviklingsverktøy, sier Ingvild som skal holde et nytt kurs i Vedic Art i Oslo i mai.


Vedisk kunst
Dette ønske om å gjøre kunst mer tilgjengelig og forståelig for folk flest, ledet Ingvild til Vedic Art. Dette er en 5000 år gammel kunstform fra India, og som ble presentert for vesten på sekstitallet da den svenske kunsteren Curt Kallman fikk gå i lære til den indiske guruen Maharishi Yogi. Vedic Art gir utøverne praktiske og meditative øvelser for å sette i gang kreatviteten sin.

-Jeg brenner veldig for dette. Jeg kom borti Vedic Art allerede på midten av 90-tallet, men da var jeg ikke klar for det. Da jeg dumpet borti det for fire år siden var jeg klar. Råklar! Jeg tok hele utdannelsen og følte umiddelbart at jeg skulle videreføre dette til andre mennesker, sier Ingvild med entusiasme. Det viste seg at hun passet som lærer i Vedic Art og kursene blir stadig fylt opp.

-Kunst blir sett på som luksus, det vi tar til oss når alle andre behov er dekket. Jeg tror at vi mer enn noensinne behøver kreativ utfoldelse. Samfunnet vårt er overintellektualisert. Det er viktig at våre hjernehalvdeler er balanserte, men slik det er nå, skaper vi et samfunn basert på venstre hjernehalvdel. Dermed mister vi mye av den helhetlige vurderingene. Hvis vi tar mer i bruk høyre del av hjernen, den følelsesmessige, kreative delen, får vi mer balanse. Vedic Art kan bidra med mer kontakt med følelser og hjernehalvdeler. Folk bekrefter at de føler det, opplyser Ingvild.

Hun er også opptatt av at utøvelse av kunst skal være basert på skaperkraft, ikke bare teknikk.

- Ved flere av kunsterskolene jeg gikk på, ble ikke skaperkraften nevnt en gang. Der var det teknikk som stod i fokus. Vedic Art har skaperkraft som bunn. Øvelsene hjelper folk å uttrykke sine følelser og de får fine selvutviklingsverktøy. Dermed blir man også mer bevisst å hvordan man skaper livet sitt, mener kunsteren.


Klær inspirert av gudinner

I disse dager lanseres Ingvild sin kleskolleksjon i New York. Det vakre, feminine designet er basert på gamle gudinnesymboler.
Ingvilds kunstneriske talent går i flere retninger. Nå er hun i full gang med å lansere sin egen kleskolleksjon i New York. Hun bruker kun skandinaviske modeller og klærne er inspirert av gudinnekultur og har et utpreget nordisk preg.

-Jeg designer egne mønster med gudinnesymboler. I dag er vi omgitt av logoer, men i tidligere kulturer hadde de kraftige ursymbol og det er disse jeg jobber med. Det er slanger, stjerner, spiraler og sirkler og jeg synes disse designene gir et mer jordnært kvinneuttrykk, sier hun. Ingvild har virkelig boltret seg i leken kreativitet i designet av kleskolleksjonen. Hattene ser ut som kroner og både flere kjoler og kåper har haler. Hun elsker nemlig haler, og det finnes en helt spesiell grunn til at halene har dukket opp på klærne hennes.

-Som barn ønsket jeg meg hale, for da kunne jeg slippe å si hvordan jeg hadde det. Jeg hadde nemlig fått med meg hvordan hunder og katter viste sinnstemninger med halen, og at de fikk en klapp om de var lei seg. Om jeg hadde hale, kunne jo folk se om jeg var lei meg og kanskje gi meg en klapp også, humrer Ingvild.


Sanseopplevelse
Overraskende nok, er det hverken maling eller design av klær som står hennes hjerte nærmest. Det er musikk. For hun kan selvfølgelig synge også og hun har vært aktiv på musikkscenen i Norge.

-Ja, jeg har vel en sanger i magen. Har fått laget endel låter også, men ikke fått anledning til å gå videre med det. Nå er jeg jo gift med en jazzmusiker, så nå har jeg selvfølgelig flere muligheter til å holde på med musikk. Det er så gøy å synge og det har en slik kontrast til det andre jeg holder på med. Det blir mye sleping og bæring av matriell når jeg jobber, men en sang er befriende. En sang veier ingenting, sier hun.


Utstilling i New York
Det største problemet Ingvild har, er egentlig mangel på tid. Med sine store livsappetitt, ønsker hun å rekke så mye som mulig på kortest mulig tid. Listen over mål er mange. Synge mer, få barn, lansere kleskolleksjon og komme i orden i et galleri i New York. Det siste er hun svært stolt av, for det er hard konkurranse om å komme inn i et galleri i den amerikanske storbyen.

-Dette galleriet skal representere meg og min kunst. Jeg brukte lang tid på å komme i kontakt med det rette galleriet, og det lønte seg å være tålmodig. Så nå planlegger jeg min første utstilling i New York, forteller Ingvild ivrig.


Og hun kommer til å fortsette å ha fokus på skaperkraft.
-Mye av samtidskunsten vi har er intellektuell, kjølig kunst som ikke angår vanlige folk, men som er et eksklusivt eliteforum. Det er synd, for god kunst skal utvide folks bevissthet, røre hjerte og sanser. Det skal være en sanseopplevelse. Man trenger ikke nødvendigvis forstå kunst. Men man skal kunne sanse betydningen av den, sier Ingvild Wærhaug.Ingvild Wærhaug holder kurs i Vedic Art

alternativ.no/kurs

AktivitetskalenderFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Marit Pape 27/04/2011 - 11:03

Kjære Ingvild,
tusen takk! dette berørte meg og jeg ble blandt annet glad å takknemlig for å lese om deg.
Vi ses ,jeg kommer på flere kurs hos deg Ingvild!
beste hilsner fra Marit

Anja Kværnmo 25/04/2011 - 09:37

Kjempefin artikkel, Ingvild!

Du er en stor kunstner og jeg beundrer virkelig kjolene! Om du noensinne skal undervise i tekstilfarging med en touch av design, så er jeg med.

Jeg har allerede fulgt flere av dine Vedic Art-kurser og de har gitt meg mye.
Tusen takk!

Veronica 20/04/2011 - 22:03

Supert Ingvild, dette er så bra!
Fine bilder & ;-) !!!
Vi sees synges males tegnes plutselig igjen

siv 20/04/2011 - 20:13

Gleder meg veldig til kurs hos Ingvild!

Inge Ås 20/04/2011 - 15:11

Flott Ingvild - stå på!


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.