Behandler.no - Norges største oversikt

Statens nye ernæringsråd - ikke fett nok

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 01.02.2011

De nye kostholdsrådene fra Helsedirektoratet får blandet mottagelse. Det mest oppsiktsvekkende er at det anbefales å bruke margarin istedenfor smør.
Men mange velger lavkarbo

Fettfobi hos myndighetene
Det du spiser og drikker påvirker helsen din, slår Helsedirektoratet fast. Dette er det lett å si seg enig i, men derfra til hva vi faktisk putter i oss og hvordan det påvirker, strides de lærde om. Bortsett fra at poteter er tatt ut av 5-om dagen listen er det ikke store forandringer i de nye ernæringsrådene.

Det anbefales et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder av bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.


Men mange velger lavkarbo
Men ekspertene er uenige om hva som er sunt og bra for kroppen. Lavkarbo er en type kosthold, som mange nordmenn etterhvert har tatt til seg etter råd fra ernæringsveiledere, som anbefaler det både iforbindelse med forebyggende helse, behandling av sykdom og slanking.

Lavkarbo kosthold består, kort beskrevet, av lite raske karbohydrater som mel, sukker, potet og ris og større inntak av proteiner, som feks. egg, salat, rent kjøtt og godt fett, som sunne oljer, godt smør og rømme. Lavkarbo kosthold gir stabilt stabilt blodsukker, noe som fører til at mange bl.a  får en opplevelse av mer energi.

Ifølge den norske legen Sofie Hexeberg, er det en rekke sykdomstilstander som kan justeres - og til og med kureres, ved endret kosthold. I sin bok «Frisk med lavkarbo» forteller hun om pasienter med diabetes, stoffskifteproblematikk, spiseforstyrrelser, hypotyreose og Bekhterevs sykdom, som har fått bedre helse ved å legge om til lavkarbo kosthold.

En ny stor europeisk undersøkelse viser også at en lavkarbo diett fungerer best ved ønske om varig vektreduksjon.


Fettbobi hos myndighetene
Blant anbefalingene foreslår våre myndigheter å la magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.  Videre å velge matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør, heter det. Dette står i sterk motsetning til andre eksperters råd.

-Jeg ser ingen grunn til å anbefale mindre total mengde fett i kosten. Det finnes ikke dokumentasjon eller overbevisende forskning som viser sammenhengen mellom total mengde fett i kosten isolert og overvekt, diabetes, hjerte- og karsykdommer eller kreft, sier lege og kostholdsekspert Fedon Lindberg til Aftenposten. Tvert imot viser det seg at meierifett, som vi advares mot, minsker risiko for hjertesykdom.Hva er margarin
Margarin er en blanding av fettstoffer og vann, og brukes som erstatning for smør. I begynnelsen ble margarin laget av smult og talg fra slakteriene, senere ble fiskefett brukt i stadig større grad. Nå lages de fleste margarintypene hovedsakelig av planteoljer. Fortsatt inneholder margarin transfettsyrer (”ubetydelige mengder”).
Kilde: Wikipedia


Ønsker du kontakt med en ernæringsterapeut eller kostveileder:
Finn behandler – behandler.no

Kurs i kost og ernæring

Utdanning i Kost og ernæring:
Ernæringslære – Kostveiledning
Ernæringsterapi med studiepoengLes også:


Hjernen må ha fett
Omega-3 og Omega-6 er livsviktige stoffer vi ikke kan klare oss uten. Lever vi på et kosthold med for lite fett, kan vi pådra oss alvorlig sykdom.

Nytt liv med riktig kosthold
En rekke personer har endret sin helse og sin livskvalitet betydelig ved å kutte ut melkeproteiner og gluten fra kostholdet. Nå står flere av disse fram med sine historier.

Lavkarbo kosthold for bedre helse og vektreduksjon

Ny europeisk undersøkelse viser at en diett med mye proteiner og lav GI fungerer best ved ønske om vektreduksjon. I Norge er det økende oppslutning om lavkarbo og kostholdet brukes i behandling av sykdom.

Personer med diabetes medisinfrie på lavkarbo mat

Fagpersoner oppretter en rådgivende tjeneste for diabetes, basert på sine erfaringer med kosthold med lavt innhold av karbohydrater.

Urolige barn fikk det bedre uten melk
En studie ved Madlavoll skole i Stavanger viser at barn med ADHD problematikk får det bedre nå de endrer kostholdet.

Her kan du lese mer om ernæring på nettsdiene til Helsedirektoratet


Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Kristian Aurlund 21/02/2016 - 13:06

Vi har brukt en enkel retningslinje på vårt valg. Fulgt kokebok\\\"Hverdagsmat2\\\" Oppskrifter. 2voksne og 2 barn og nu barnebarn, Ingen behov for slanking, sunn og friske.. Lett å bruke. Har gjort hverdagen lett for oss. Hjertelig takk

Morten 02/02/2011 - 10:34

Det verste med margarin idag er ikke transfett, men omestring av fett. Fettsyrene spaltes ved hjelp av et hissig kjemisk middel, og settes sammen igjen, men plasseringen til syrene blir tilfeldig, og kan være enda mer skadelig enn trasfett.


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.