Behandler.no - Norges største oversikt

Naturlig kosthold best for hunden og katten

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 11.11.2010

Får dyrene våre den maten de trenger? Mange dyr hjelpes ved omlegging til et mer naturlig kosthold, ifølge naturmedisiner, homeopat og hundefysioterapeut Lise Hatledal.


Tørrfor dominerer

Unødvendige karbohydrater
Billige råvarer
Rå kjøttmat mest naturlig
Spiser vår hunder og katter noe som kan være til skade?
Flere syke dyr
Dårlig kvalitet
Sunnere mat til både mennesker og dyrLise Hatledal har snart 20 års erfaring med å behandler hunder, katter og hester.
Som naturmedisiner, homeopat og hundefysioterapeut er Lise Hatledal opptatt av forskjellige virkemidler for bedret dyrevelferd og -helse. Hva hunder og katter får av mat spiller inn på deres trivsel og helse.

Flere og flere er opptatt av renere mat, riktigere mat og mat som tar utgangspunkt i naturen, når hjemmets firbente skal serveres. Erfaringene fra Lises naturmedisinske praksis er at mange dyr hjelpes ved omlegging til et mer naturlig kosthold.

Lise Hatledal jobber til daglig ved klinikken Hundehomeopatene i Sandvika, like utenfor Oslo. I tillegg til å behandle hunder, katter og hester, holder de kurs og seminarer der hunde- og katteeiere lærer om naturlig kosthold og hvordan man kan gjennomføre dette i praksis. Det er ikke så vanskelig, mener Hatledal - da det finnes gode rå kjøttprodukter på markedet i dag.

Hennes erfaring er at dyreeiere ønsker det beste for dyrene sine og ønsker selvfølgelig å bidra til god helse og det ser ut til at stadig flere ønsker sunnere mat til dyrene sine - som til seg selv.


Tørrfor dominerer
De fleste hunder og katter i dag får servert ferdigprodusert for i form av tørrfor.
-Heldigvis får en del katter fortsatt lov å finne sin egen mat ute i naturen og har dermed et naturlig og godt kosthold, men tørrfor er nok det som dominerer i hunde- og katteskåler til daglig, sier Lise Hatledal til alternativ.no

-Tørrfor er en ganske ”ny” oppfinnelse og går vi bare noen få generasjoner tilbake i tid er det mange som fortsatt husker da husets hund fikk rester etter menneskenes bord - den gang vi mennesker hadde et kosthold basert på naturlige råvarer. I dag har vi vært igjennom en periode der vi dyreeiere nærmest har vært ”hjernevasket” til å tro at tørrfor er det eneste riktige og at den eneste måten å få et fullstendig kosthold på er å gi hunden eller katten tørrfor.

-Dette er ikke riktig og både nyere undersøkelser og erfaringer viser at mat som er tilpasset dyreartens utvikling fra naturen både kan være fullt ut tilstrekkelig og helsebringende.


Unødvendige karbohydrater
Men får vår dyr den næringen de trenger?
-Ja, de aller fleste dyr og kjæledyr får den næringen de trenger rundt om i de norske hjem i dag, mener Lise. Tørrforproduktene har jevnt over nødvendig næring – det er nok heller råvarene og det som ikke er nødvendig, som det evt. kan være en fordel å bytte ut med mer naturlig mat.

De fleste tørrfor inneholder en stor andel karbohydrater, 50 prosent eller mer. Og vi vet at katter fra naturens side er rene kjøttetere og ikke trenger karbohydrater i det hele tatt. Karbohydrater er heller ikke er essensielt for hunder. Det betyr at halvparten av maten består av næringsstoffer som utviklingsmessig ikke er korrekt for dyret og som dermed ikke er nødvendig.


Billige råvarer
Korn, ris og mais er ofte en stor bestanddel i tørrfor, informerer Hatledal – men hvilke katter og hunder forsyner seg i hvete- eller maisåkrene? Dette er billige råvarer som må varmebehandles spesielt for at næringen i det hele tatt skal bli tatt opp i hunden og kattens fordøyelse. Råvarene prosesseres så kraftig at mye av vitaminer og mineraler forsvinner og må tilsettes kunstig.


Rå kjøttmat mest naturlig

Hunder og katter bør ut fra evolusjonen ha rå mat og først og fremst rå kjøttmat som hovedingrediens i sitt kosthold. Proteiner og fett, fra animalske råvarer, det er det de først og fremst er laget for å spise. Det er det som er det naturlige for dem og det er det deres fordøyelsessystem er konstruert for.


Spiser vår hunder og katter noe som kan være til skade?
-Tjaa… naturmedisineren tar en kort tenkepause. - Om vi fortsatt tenker på tørrfor mener jeg at tørrfor for mange hunder og katter kan være skadelig over tid. Både det høye innholdet av karbohydrater, tilsetninger med holbarhetsmidler, kunstige antioksydanter, vitaminer, fargestoffer osv tror jeg kan være skadelig for helsen over tid. Husk at disse dyrene stort sett får den samme maten hver eneste dag - 365 dager i året hele livet.


Flere syke dyr
-Jeg ser så mange som blir kvitt plager f.eks hudproblemer, pelsproblemer, ubalanser i mage- tarmsystem ved å endre kosthold at jeg kan ikke unngå å tenke at ensidig foring på tørrfor ikke er så sundt som mer naturlig mat og friske råvarer.

Det er mye vi ikke vet eller har kunnskap om, forskning eller dokumentasjon på når det gjelder ernæring, både for mennesker og dyr. Sammenhenger mellom kosthold og utvikling av allergier, sammenhenger mellom atferd og kosthold er noen områder.

-Hunder og katter utvikler i større grad en tidligere fedme, diabetes, ubalanse og dannelse av krystaller i nyre-urin. Vi ser også en markant økning i kreft og hormonelle forstyrrelser. Det er naturlig å tenke på sammenhenger blant annet med kosthold, sier den erfarne behandleren.

Mange plager, problemer og sykdommer kan hjelpes ved kosthold ifølge hennes erfaring gjennom snart 20 år. Veldig mange allergiske dyr med hud- og pelsproblemer kan ha nytte av endring til et mer korrekt naturlig kosthold. Likeledes har hun god erfaring når det er plager i mage- tarmsystemet.

-Det er dessverre slik at mange hunder og katter nesten ikke tåler å spise annet enn tørrforet sitt. Får de mat de ikke er vant til får de diaré og fordøyelsesproblemer. Særlig hunder er fra naturen åtselsetere og skal tåle variasjon og til og med mat som ikke er helt fersk. Ensidig kosthold med tørrfor gir ensidig og antakelig ubalanse i bakterieflora i tarm. Tørrforet er jo også veldig ”død” mat og gir lite eller ingen tilskudd av sunne tarmbakterier.

-Det er også spennende å observer hvordan enkelte hunder får en roligere og mer harmonisk atferd ved overgang til et kosthold basert på rå animalske råvarer som hovedbestanddel. Min erfaring tilsier også at dyrene som får et naturlig tilpasset kosthold generelt får bedret helse og færre sykdommer oppstår.


Dårlig kvalitet

Det forekommer at produsenter av katte- og hundemat lager mat med feil eller dårlig kvalitet og innhold. Det har vært tilfeller der produkter er trukket fra markedet fordi det har vært noe feil med råvarene, det har vært skadelig bakterier osv. Det er også rapporter som viser at produsentene bruker billige og svært dårlige råvarer og skal man tro på noen av disse rapportene skjer det kanskje ikke så sjelden at det er dårlige råvarer som brukes.

Rapporten *”Whats really in Pet Food” fra 2007 forteller blant annet om ”bi-produkter” som brukes i mat til kjæledyr og det er ikke fornøyelig lesning
Bare fremstillingsprossessene for tørrfor gjør at råvarene forringes og at næringsinnhold går ned, pluss at denne type mat som nevnt inneholder en del tilsetningsstoffer som kanskje ikke er ønskelig.

Tips fra Lise:

Å søke informasjon er relativt enkelt i dag og på nettet ligger mye informasjon om mer naturlig kosthold til hund og katt som den enkelte dyreeier kan finne frem til.

Veterinæren Ian Billinghurst har skrevet og snakket varmt for et kosthold basert på evolusjon og har markedsført det han kaller BARF-dietten (Biological Appropriate Raw Food).

Naturmedisinere som behandler dyr har ofte kompetanse om mer naturlig kosthold og veteropater NAN har dette som en del av sin utdannelse. Å oppsøke veiledning og hjelp hos disse kan være en god idé.Sunnere mat til både mennesker og dyr

Det er flere ting den bevisste katte- og hundeeier kan gjøre for å forbedre kostholdet til sitt dyr. Først og fremst kan man skaffe seg kunnskap og gjøre seg sine egne vurderinger.

-Vi bør også være klar over at den informasjonen vi ofte får fra leverandører, dyrehelsepersonell og veterinærer dessverre også ofte har økonomiske sammenhenger. Det er jo slik i dag at de fleste dyreklinikker og veterinærer selger forprodukter, flere er også økonomisk avhengige av dette salget. Dette er kanskje etisk betenkelig og bør antakelig diskuteres mer.

Naturlig kosthold i praksis er ikke så vanskelig - det finnes gode rå kjøttprodukter på markedet i dag.
-Min erfaring er at dyreeiere ønsker det beste for dyrene sine og ønsker selvfølgelig å bidra til god helse og det ser ut til at stadig flere ønsker sunnere mat til dyrene sine - som til seg selv, forteller Lise Hatledal.Relatert:

*Rapporten ”Whats really in Pet Food” fra 2007

 

Finn behandler
Ønsker du kontakt med en dyrebehandler inærheten av der du bor?
Søk på dyr, behandling av dyr, veteropat osv.
Søk etter behandler på behandler.no

Utdanning - Alternativ behandling av dyrLes også
» Healer på godfot med dyrene
» Selvutvikling gir bedre samspill mellom mennesker og hund
» Risikovurdering - bruk av akupunktur på dyr
» Sissel snakker telepatisk med dyr
» Dyrenes homeopat
» ”Mannevonde” Clambake - En hestehistorie


Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Synnøve 03/05/2014 - 22:44

Hvorfor finnes det ikke naturmedisin for katter med høyt stoffskifte i norge?

Redaksjonen, alternativ.no 29/01/2014 - 10:11

Til deres som har spørsmål.
Alternativ.no har desverre ikke aktiv svartjeneste på alle spørsmål rundt publiserte artikler.
Forsett allikevel gjerne med stille spørmsål - noen blir besvart her, men vi oppforder først og fremst å kontakte behandler/veterinær.
Mange behandlere har lang og god erfaring med dyr.
Når du søker behandler, bruk www.behandler.no
Eget søke for \"Dyr - behandling av dyr\". Evt. skriv inn søkord i frisøk-felt, f.esk. Hund, Katt, Hest osv.

Marte Lislelid Sørlie 06/02/2013 - 10:02

Katten vår har i lang tid hatt mage- og tarmproblemer. Vi har vært hos dyrlege utallige ganger, men de finner ikke noe galt. De annbefaler oss bare å prøve forskjellige for. Vi oppdaget ved en tilfeldighet at katten vår elsker Vom & Hundemat siden hunden vår får dette. Og han fortsatte å få dette og har ikke kastet opp siden! Nå får han to måltider om dagen. Et måltid med V&H og et måltid med rått kjøtt (kylling, kalkun, fisk, svin, osv). Kunne du skrevet litt om hva slags kjøtt katten må ha for å få i seg nok taurin?

Ellen G 17/01/2013 - 17:12

Jeg har veldig lyst til å gi katten min naturlig kjøtt og lurer på om det er en type kjøtt jeg kan gi til min kronisk nyresyke katt? Eller er det kun nyrefor fra veterinær som han kan spise? Hadde blitt kjempeglad for svar på dette spørsmål.

Mvh Ellen

Lise Hatledal 13/12/2010 - 21:16

Hei Randi!
All varmebehandling av råvarer forandrer til en viss grad maten - avhengig av hvor høy temperatur og hvor lenge - og generelt forsvinner alltid noe av næringsinnholdet.

I utgangspunktet anbefaler jeg ikke hverken rå eller kokt lever og nyrer som mat. Disse organene er kroppens avgiftningsorganer og inneholder avfallstoffer. I våre moderne tider er det utstrakt bruk av både medisiner og tilsetningsstoffer i fôret til dyrene vi henter disse organene fra.
Lever og nyrer kan evt brukes som smaksforsterker, godbiter osv, men bør ikke gis i større mengder og i maten til daglig.

:-)

Lise H.

Randi Johanne Sund 11/12/2010 - 11:16

Hvordan vil det være med kokt lever og nyrer som så males i hurtigmikser og fryses ned. Er det dårligere for enn om vi hadde tatt rå lever og nyrer i hurtigmikseren og frosset ned i porsjonspakker til hunden?

Lise Hatledal 15/11/2010 - 01:18

Takk for ros og kommentarer - og jeg ser at enigheten er ganse stor. Kjempeflott med engasjement rundt dette. Takker og bukker.

Tror nok jeg er enig med Inga også - tror bare du har lest ordene mine litt annerledes enn det jeg har ment noen steder (og jeg kanskje formulert meg litt klønete?) :-)

Jeg tenker at selv om tørrfôr ikke er optaimal ernæring og jeg er enig i at vi har en del \"feilernæring\" så får de fleste kjæledyr i Norge i dag mat mange lever godt på. Kanskje har hund og katt så kort livstid at de ikke rekker å vise hvor \"feil\" maten egentlig er? Jeg kan ut fra egen erfaring si at ikke alle hunder og katter som får tørrfôr lider under dette - mange lever helt fint og er friske og lever for sin art lenge også.

Ellers er jeg helt enig at tørrfôr er ganske så \"død mat\". Med unntak av de uønskede bakterier, midd og evt andre levende ting som helst ikke burde være der...

Mye av prosessen råvarene i tørrfôr går igjennom ødelegger næringsinnhold - derfor må som regel vitaminer og mineraler tilsettes \"kustig\" i ettertid. F.eks ødelegges proteiner (denaturering) i disse prosessene.

Og, nei du har rett Inga, billige råvarer blir ikke bedre av prosessene, det var ikke det jeg mente, men mange av de blir opptakelig fra tarm gjennom blant annet varmebehandling. Fordi råvarene er dårlig tilpasset dyrearten MÅ produsentene prosessere - ellers blir det ikke opptak i det hele tatt.

Jeg har også hørt tilsvarende historier - om en skosåle av lær - den inneholder fett og proteiner - men er ikke mat for det.

Helt enig når det gjelder bein og sener osv. også - artikkelen kunne vært mange ganger så lang for å få med alt.

Ikke så sikker på at hunder har en HELT annerledes fordøyelse enn oss mennesker - mange likheter også - f.eks bør ikke vi mennesker heller spise karbohydrater slik vi gjør i vesten i dag.

Og om vi skal ta \"sunnheten helt ut\" - hva med det fôret som vi gir \"produksjonesdyrene\" - hva gjør det med maten disse dyrene blir til...?

Mange spørsmål, mange hensyn - uansett, hvert lille steg mot noe som er mer naturlig kan synes å være godt for hunde- og kattehelsen.

Lykke til alle sammen med et mer naturlig kosthold.

Lise Hatledal
www.hundehomeopatene.no

Siri Stokke 14/11/2010 - 21:01

Fin artikkel! Enig med Birgitte at vi desverre ofte velger det som er mest lettvint, men når man først tar seg "bryet" så blir det en rutine det også. Og rutiner er jo ofte lettvint. :-) Har gitt min hund rå vom i mange år nå og fått en frisk og energisk hund!

Anne Grethe 14/11/2010 - 17:21

Flott artikkel!

Jeg lever selv på lavkarbo pga sykdom, og merker rask endring av helsetilstand dersom jeg spiser "feil", f.eks økt inntak av karbohydrater, bearbeidet mat, melmat etc... Og jeg ser ikke veldig stor forskjell på mennesker og dyr når det gjelder anbefalt kosthold, hva vi er tilpasset å spise.

Inga Robertsdottir, Holistisk Hund 14/11/2010 - 14:18

En veldig bra artikkel på de aller fleste områder men jeg er uenig i noen punkter der.

\"Men får vår dyr den næringen de trenger?
-Ja, de aller fleste dyr og kjæledyr får den næringen de trenger rundt om i de norske hjem i dag, mener Lise. Tørrforproduktene har jevnt over nødvendig næring – det er nok heller råvarene og det som ikke er nødvendig, som det evt. kan være en fordel å bytte ut med mer naturlig mat.\"

Jeg må si må si meg uenig i at de fleste kjæledyr i dag får den næringen de trenger. Det er ikke bare innholdet i tørrforet som er problemet, men prosessen det går igjennom for å bli små, harde og tørre kuler som er tilpasset til månedsvis med lagring i romtemperatur! Det som var levende enzymer og næringsstoffer før prosessen startet er for lengst dødt av all den røffe behandlingen.

Ikke bare er karbohydratene i fôret unødvendige, de kan rett og slett være skadelige, med for eksempel å bidra til uttørking, allergier, mage- og tarmproblemer, nedsatt immunforsvar og svære mengder avføring for å nevne noe.

\"...billige råvarer som må varmebehandles spesielt for at næringen i det hele tatt skal bli tatt opp i hunden og kattens fordøyelse. \"

Billige råvarer blir ikke noe bedre av å varmebehandles! og det gjør de i hvertfall ikke noe mer opptakelige for dyrenes fordøyelses system, det vises på illeluktende og enorm mengde avføring.

Jeg hørte en god kommentar en gang som passer bra her:\"You can put your boots in the oven, but that doesn\'t make them biscuits!\" (\"Du kan steke fjell skoene dine i komfyren, men det betyr ikke at de blir kjeks!\").

\"Hunder og katter bør ut fra evolusjonen ha rå mat og først og fremst rå kjøttmat som hovedingrediens i sitt kosthold.\"

Bein, sener, fett og innmat er også en kjempeviktig del av fôret. Bein er fulle i mineraler og sporstoffer som hunder og katter trenger for å utvikle og vedlikeholde sunne tenner og bein. Bein sørger også for å tette avføringen som gjør at anal kjertlene tømmes slik de skal. Avføringen fra en hund som går på balansert rå fôr er LITEN og nærmest luktfri.

Hunder har en helt annerledes fordøyelse en vi og de bruker fett som brennstoff og derfor er det også viktig med fett i fôret. Hunder som får nok fett har elastisk hud, skinnende pels, sterke poter og har lettere for å holde seg slanke.

Se på byttedyr i naturen kontra produksjons dyr og legg merke til at de som lever ute i naturen er mye slankere, mer senete og har mindre andel «kjøtt/muskler» i forhold til bein en hva produksjons dyr, manipulert av mennesker, har. Husdyrene våre får for det meste kjøtt fra produksjons dyr og derfor må vi tilpasse mengden med kjøtt/bein/innmat for å få mest naturlig balanse.

Birgitte Bjørndahl 13/11/2010 - 22:26

Ja, det er vel ingen tvil om hva som er best, men mennesker er late, og det enkleste blir ofte valget. Med dette mener jeg at det er lettere å åpne en sekk hundemat og fylle matskåla med det, enn å kjøpe inn stort med feks vom, fryse og ta opp feks hver kveld og tine og tilsette vitaminer.... Menneskene er jo ofte ikke så mye mindre late med dyras kosthold enn eget..fastfood, bensinstasjonmat og lignende er jo heller dårlig drivstoff for en tobent. Så først må man kanskje rett og slett jobbe litt med tanken at alt skal være så innmari lettvint?


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.