Behandler.no - Norges største oversikt

Ukjent mageproblem kan ha en løsning

Av Redaksjonen, alternativ.no
Publisert: 28.10.2010Problemer med magen kan skyldes LGS - Lekk tarm syndrom

 


Oppblåst mage, lav feber, magesmerter og diaré eller forstoppelse? Disse og flere symptomer fra mage- fordøyelsesapparatet kan skyldes ”Lekk tarm syndrom”.

Lekk tarm syndrom - LGS, etter det engelske «Leaky Gut Syndrom», forklares med at tarmen har en betennelse som kan stamme fra en ubalanse i bakteriefloraen eller at andre kilder til irritasjon fører til en utvidelse av sammenføyningene mellom cellene tarmveggen, slik at bakterier og ufordøyde partikler delvis blir absorbert. Disse blir angrepet av antistoffer og forårsaker infeksjon.


Utvikler matvareintoleranser
Et symptom som følger med LGS er tilstanden i fordøyelsesapparatet. Tarmen er betent og irritert og man har plager som oppblåst mage, gass, magekramper og –smerter, diaré og/eller forstoppelse, kanskje vekselvis.

Et annet er at en lekk tarm ikke tar opp den næringen den skal, selv om man supplerer med vitaminer og mineraler som kosttilskudd.
En langsiktig konsekvens av LGS kan at man utvikler matvareintoleranser.

Da vil man få plager, smerter og ubehag etter å ha spist visse matvarer. Typisk kan være hvete, gluten og melk, men det kan også gjelde andre matvarer.


Flere konsekvenser
LGS kan også skape problemer i resten av kroppen. Man ser ofte at folk med fordøyelsesplager også har hudplager; utslett, eksem, elveblest, psoriasis eller annet.

Mange som har disse plagene får diagnosen ”Irritabel tarm”, som beskriver at tarmen er irritert, men det sier ikke noe om årsaken.

Lekk tarm behandles med ernæringsterapi, for eksempel glutenfri diett, kasein-fri diett, soppdrepende dietter, lavkarbo diett, sukkerfri dietter, kosttilskudd som inneholder nystatin, vitamin B12, og probiotika, men man kan ikke si noe sikkert om effekt. Det er sjelden LGS lar seg kurere med medisinsk behandling.


Hvorfor blir tarmveggen lekk
Man ikan ikke si noe sikkert om årsak, men det mistenkes at langvarig stress, angstlidelser eller perioder med intensiv bekymring kan spille inn.


Ref: Galland L. Townsend: «Leaky Gut Syndromes: Breaking the Vicious Cycles»

Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning
Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Emte Jahnsen 20/03/2016 - 18:56

Hvilke enzymer er det snakk om ?

Kjell 03/01/2016 - 14:25

Det var så ille hos meg at jeg kunne nesten ikke spise noe. Ikke engang biola kunne jeg spise uten at det romlet noe groteskt i magen. Var oppblåst og hadde enormt mye luft i magen. Feis vel godt over 300 ganger i døgnet. Sluttet med hvetemel og laktose(laktose var verst). Etter 3 måneder på l-glutamin, masse bær(blir løs mage), antioksydanter og k2 vitminer og mye fisk/sild merker jeg fremgang. Jeg prøvde meg for første gang på pannekaker i dag med hvetemel og merket nesten ingenting:) Nå har magen roet seg og smerter er borte. Jeg var til rektal undersøkelse på sykehuset , men de fant ingenting. Jeg var ikke allergisk og tålte melk og hgluten viste deres prøver. NEI, her har legene en laaang vei å gå før de forstår noe som helst.
Jeg kjøpte oppskriftsbøker på LAVFOD MAP der du kan spise kjøtt, fisk, egg. Dette hjalp meg å spise neæring i den verste perioden der jeg nesten ikke tålte noe som helst. Er enda ikke helt bra men det kommer seg. Jeg var også plaget grusomt med sure oppstøt av magesyre, men dette er også i ferd med og forsvinne helt!. Laktose (melkeprodukter) er det eneste jeg nå holder meg unna. Vet jammen ikke om jeg tør gjenninnføre det i kosten. For avføringen er enda ikke helt bra, men så mye bedre at jeg nå igjen har et normalt liv igjen. Jeg kjenner at inflammasjonen i tarmsystemet er på vei vekk. Pinlig at ikke leger vet mer om et slikt problem. Ble fortalt at det var psykisk og det er bare pisspreik for å si det mildt.
Men klart en blir bekymret når ingenting i magen virker, det er da psyken blir svak. Jeg trodde jeg var i ferd med å dø, men litt googling og studier på nettet hjalp meg til å få et levelig liv igjen:)

Tone Østerby 07/12/2015 - 10:03

Vigdis Elingsen. Nei L-glutamine er ikke reseptbelagt. Kjøpes i Sverige.

Tone Østerby 08/11/2015 - 09:31

Jeg har lekk tarm. Tålte ikke noe , svimte av. Min samboer så på god morgen Norge med Harald Mortensen . Jeg var der til utredning. Jeg skåret langt på skala for lekk tarm. Har brukt vitaminer, mineraler og L-glutamine jeg får ikke takket Harald nok. Jeg har blitt helt bra . ANBEFALER ALLE EN TUR TIL HARALD I DRAMMEN

Vigdis Ellingsen 28/06/2015 - 15:04

Er L-glutamin og fordøyelsesenzymer reseptbelagt? Kunne tenkt meg til å prøve det.

Li 03/12/2014 - 22:30

Kontakt nærmeste biopat og/eller homeopat!

Akupunkturstudent 19/12/2013 - 14:25

Hey folkens, jeg har også hatt dette problemet. Jeg måtte fjerne hvetemel fra kosten, er ofte det og melk som skaper problemer.prøv uten i 2-3 uker og spis det igjen, vil få reaksjon om det er noe du ikke tåler. Så inntak av oljer (rapsolje++), kokosfett, omega 3, Ensymer hjalp også veldig, men anbefaler magnesium D-vitaminer og K2 tilskudd. Og alternative behandlere er anbefalt evn. ernæringsfysiologer.. Legen kan ikke nok om dette! Friskt mot, hold dere rolige og vær tålmodig merker dere bedring så fortsett til dere er helt gode igjen =)Dette funket for meg, så får dere finne hva som funker for dere, men dere MÅ nok endre kosten på et vis, så bare å begynne.. Lykke til! =)

Tommy Ødegård 01/10/2012 - 10:43

Hei er mann på 26år har vært plaget med intense magesmerter i nesten 2 år nå. Det kjenner meg igjen med dere har skrevet. Lurer hvordan kan man få hjelp vis man har denne type sykdom og hvor må man reise får å få hjelp/behandling får dette? Får bare beskjed av leger og sykehus hvor jeg bor at de ikke har kompetanse eller kunnskap til hjelpe meg. Lurer på om dette er noe dere kan hjelpe meg med?

Linda 05/10/2011 - 10:21

Hei! Når jeg leser dette kjenner jeg meg igjen. Jeg fikk diagnosen IBS av legen min da jeg kom til henne med mye av disse symptomene. Hun mente jeg hadde fått det pga angst og at min far døde i 2009. Er det noen form for undersøkelse som kan bevise at det er enten IBS eller lekk tarm jeg har? Jeg er mye uggen og kvalm, nesten hver dag. Tar ingefær tyggetabletter for det. Tar også Silicol Gel og biola for å holde ting nogenlunde i sjakk. Hvor får jeg tak i tingene du beskriver, og er det lurt å snakke med legen min først?

Liv Andersen 17/11/2010 - 14:56

Hvor store doser med L-glutamin bør man ta for å reparere lekk tarm, og for hvor lang periode? Er dette noe man skal gå på fast og er det evnt skadelig hvis man tar for mye?

Sissi 15/11/2010 - 14:53

Hei Amarone,
Det kan virke som at du har for lite magesyre og kanskje i kombinasjon med noe feil kosthold. Anbefaler at du tar kontakt med en alternativ ernæringsterapeut :-)

Randi J. Sund 12/11/2010 - 14:27

Det finnes Lectinect (fra svarte hyllebær)som reparerer skadet tarm og Kapsolact med gode melkesyrebakterier. Disse kan bestilles på nettet. Pprofessor Ian Pryme ved Universitetet i Bergen har laget disse produktene og de har god dokumentert effekt. Selv har jeg hatt stor nytte av Lectinect og Kapsolact!

Silje Ellingsen 10/11/2010 - 20:24

Hei Amarone

Jeg vil anbefale deg å se på God Morgen Norge på TV2 på tirsdag, 16. november kl. 08.10 til 08.25. Da kommer Harald Mortensen og snakker om lekk tarm, så kan du se om du kjenner deg igjen.
Du kan også ringe Harald Mortensen på NMA klinikken i Drammen for å høre hva han tror om ditt tilfelle. Han var lege i 30 år før han ble naturterapeut. Selv om det i Norge hovedsaklig er alternativmedisinere som utøver denne behandlingen, er den ikke alternativmedisinsk som sådan, men hører til under "biologisk medisin" eller "ortomolekylær medisin" (vitaminer, mineraler, kosttilskudd).

Håper dette var til hjelp. Ring meg gjerne (41 35 15 33) dersom du vil høre mer - helt uforpliktende selvsagt.

Amarone 07/11/2010 - 17:14

Har nå lest artikkelen ovenfor og kjenner meg igjen i flere settinger. Har hatt det stressende på jobb i flere år og gikk sykemeldt i en god stund fordi det ble for mye for meg. Er ofte uggen i magen og dette medfølger uggenhet i resten av kroppen. Har en del halsbrann til tider også. har tatt gastroskopi 2 ganger og legene finner ingen ting og der stopper det.
Er litt reservert vedr. alteranativ behandling, men er uansett åpen for andre vinklinger.
Er det noen der ute som kan hjelpe meg videre, evt. fortelle hva jeg burde gjøre videre ?


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.