Behandler.no - Norges største oversikt

Blåbær holder deg ung og frisk

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 15.08.2006Foto: Arne Nydal

Nå er skogen full av blåbær, modne for plukking. Mange studier dokumenterer blåbærets helsebringende effekt pga. høyt innhold av antioksydanter. Nå er det utviklet en ny metode for å måle innhold av antioksydanter i bærene.

 

Blåbær har spilt en viktig rolle i folkemedisinen. Blåbær har blitt brukt mot diaré, mot kramper og kolikk, ved sukkersyke og ved urinveisplager. Ved betennelser, influensa, halsbetennelse og hudutslett. Ved øyeproblemer som forkalkning og grå stær Ved åreknuter og dårlig blodsirkulasjonen.

Det er gjort en rekke studier, som dokumenterer bærets helseverdi.
Hovedvirkestoffet i blåbær er flavanoider. Flavanoider er antioksidanter, og blåbær kommer høyt opp på listen over matvarer med høye verdier av antioksidanter. Vi vet at antioksydanter styrker immunforsvaret.

 

Senker aldringprossess
Lege Audun Myskja viser til helt ny forskning som hevder at blåbær trolig kan hjelpe mot både Alzheimer, demens og Parkinsons, kreft, og diabetes.

-En studie gjort av den amerikanske forskeren J. A. Joseph i 1999 var en døråpner for å tenke nytt iforhold til blåbær. Han dokumenterte at vi sannsynligvis kan reversere aldersforandringer i hjernen gjennom levesett og kosthold, og at blåbær har egenskaper som gjør den unik i denne sammenhengen, sier Myskja til alternativ.no

-For 10 år siden visste vi ikke så mye om hva vi kunne foreslå av kost for f.eks. kreftpasienter. Nå vet vi noe om dette. Selv om ikke virkningen av blåbær er stor så er den tilstede, sier Myskja, som nylig har utgitt boken ”Blåbær : smakfull antioksidant”.

 

Ny metode for å måle antioksydanter
En ny metode, utviklet ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, UMB viser innholdet av antioksidanter i blåbær uten å skade bærene. Dette kan gi oss full oversikt over det sterkt varierende innholdet av antioksidanter i frukt, grønt og bær.

-Med så stort fokus som det er på antioksidanter, burde vi få vite hvor store mengder av dem det er i produktene vi kjøper, sier stipendiat Siv Fagertun Remberg, som sammen med førsteamanuensis Knut Kvaal har utført studien.

 

Mindre størrelse, mer næring
Det viste seg at vekten sa en hel del om innholdet i blåbærene.
-Små hageblåbær inneholder mer antioksidanter enn store bær, relativt sett. Det indikerer at mye av de helseriktige stoffene sitter i skallet, siden små bær har større overflate i forhold til volum enn store bær, sier Remberg.

De fleste av oss vil nok gi de større eksemplarene tillit. Det er et syn vi kan vurdere å revurdere, for fargene på overflaten inneholder ofte mye flavonoider, en av de viktigste gruppene av antioksidanter.

 

Bær bedre enn ekstrakter

UMB har samarbeidet med Ernæringsinstituttet ved UiO om en større undersøkelse av antioksidantinnholdet i våre viktigste matvarer. Mange bær viser seg å være veldig sunne, uten at helsekost-produkter med bærekstrakter nødvendigvis har samme effekt.

- Et isolert stoff virker ikke på samme måten som når det inntas gjennom det naturlige produktet, det er bevist gjennom forskning på frukt og grønnsaker. Det er samspillet mellom stoffene i et eple eller blåbær man mener gjør utslaget, understreker Remberg.


KILDER:
Universitetet for miljø- og biovitenskap
Institutt for ernæringsforskning ved Universitetet i Oslo
Jean Carper, Mat din mirakelmedisinFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledningLegg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.