Behandler.no - Norges største oversikt

Ny akupunktur med utdanningstilbud i Norge

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 22.11.2018Akupunktur figur som viser akupunkturpunktene
Foto: Schutterstock

Så langt har en rekke behandlere fra 50 forskjellige land lært Boels moderne akupunkturmetoder (BMA). Nå skal metoden etableres i Norge med egen utdannelse..

Det finnes flere behandlingsmetoder med røtter langt tilbake. Gjennom tiden skjer det at noen ved erfaring gjør oppdagelser som fører til videreutvikling i en ny retning.

Akupunktur er en av disse, en over 4000 år gammel omfattende behandlingsmetode med opprinnelse fra Tradisjonell kinesisk medisin – TKM. Akupunktur består i å stikke tynne nåler gjennom huden på bestemte steder på kroppen for å forebygge eller behandle sykdom og for å bedøve eller lindre smerte.

Den tradisjonelle akupunkturen består stadig i beste velgående, men samtidig blir den sett med nye øyne og brukt på nye måter.


Reflekspunkter

På 1990-tallet startet den danske akupunktøren John Boel arbeidet med å utvikle sin egen behandlingsmetode med utgangspunkt i klassisk kinesisk akupunktur, den gang kjent om ”Akupunktur 2000”. I dag kalles denne behandlingen AcuNova og er en del av et større system, videreutviklet av Boel; Boels moderne akupunkturmetoder (BMA).

-Han fant ut at det rundt alle ledd i kroppen finnes reflekspunkter som har forbindelse med de ulike sentrene i hjernen. På linje med de klassiske akupunkturpunktene aktiveres også disse av nålestimuli, forteller Vidar Johansen ved Skolen for moderne akupunktur i Sandefjord.

Sammen med Martin Fremstad skal han undervise i alle de 10 BMA-metodene. Noen vil erindre at opphavsmannen besøkte Norge rundt år 2000 og holdt noen enkeltkurs, men først nå blir det et utdanningstilbud her.

Artikkel fortsetter under bilde.

Akupunktørene Vidar Johansen og Martin Fremstad

Vidar Johansen (tv) og Martin Fremstad starter med undervisning i Boels moderne akupunkturmetoder (BMA) ved Skolen for moderne akupunktur i Sandefjord. (Foto: privat)


Spørsmålet er hva denne behandlingen kan tilføre av hjelp utover den opprinnelige akupunkturen.


- Teorien er at BMA virker via hjernen, mens klassisk kinesisk akupunktur virker via kroppens energibaner, meridianer, ifølge Vidar Johansen, som selv er utdannet ved Akupunkturuniversitetet - under ledelse av John Boel.

- Ofte benytter vi en kombinasjon av BMA og TKM for å få et optimalt behandlingsresultat. Dette gjelder især for klienter som kommer med øye- og hørselsproblemer. Da bruker vi et fast program bestående av AcuNova punkter og velkjente TKM-punkter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Ifølge opphavsmannen John Boel har disse behandlingene vist seg å være svært nyttige for pasienter som har fått vite at de lider av "uhelbredelige øyesykdommer", som for eksempel øyeforkalkning (AMD) og grønn stær. De som kommer for å få hjelp har gjerne fått beskjed om at de må lære å leve med sitt problem.

Johansen presiserer at de arbeider i henhold til norsk lovgivning og Lov om alternativ behandling, det vil si at de ikke behandler alvorlig sykdom. Men ved å bruke denne behandlingen for klienter som oppsøker dem med problemer knyttet opp mot disse diagnosene, viser erfaring at pasienten opplever bedring.


Utbredt metode
Nå ønsker de to akupunktørene å videreformidle BMA i Norge, og vil fra neste år av tilby en hel utdannelse. - I september 2019 går startskuddet for studiet som strekker seg over 14 måneder; totalt 460 timer. Inkludert i forløpet er 240 timer teori, 120 timer praksis og 100 timer selvstudier, forteller Johansen. Han legger til at Skolen for moderne akupunktur har fått Boels velsignelse for oppstart.

-Opphavsmannen er til tross for at han neste år fyller 75, "still going strong". Han utdanner fortsatt studenter og instruktører både i Danmark og Sør-Europa, og skal etter planen i gang med undervisning i USA, opplyser Johansen.

John Boel utfører akupunktur
John Boel Sr, mannen bak mikro-akupunktur systemet, som har fått fotfeste i Europa. Nå planlegger han også undervisning i USA.
(Foto:privat)

I følge John Boel selv, har mer enn 5000 behandlere fra over 50 forskjellige land tatt kurs eller hele utdanningen innen BMA. Hans metoder er velkjent, særlig i Danmark og Tyskland, der han var mye i mediene på 1990-tallet.

Dessuten teller Boel Akupunktur i dag fire klinikker i Danmark, Aulum, København, Odense og Århus. I tillegg driver han et pasienthotell i tilknytning til hovedklinikken i Aulum, der han tar i mot pasienter fra nær sagt hele verden.


Pågående forskning
Erfaring og studier så langt viser at BMA-metodene siden introduksjonen i år 2000 har vært nyttig for en rekke mennesker. Selv hevder Boel at AcuNova kan hjelpe så mye som 80-90 prosent av alle smertepasienter, samt pasienter som lider av ulike øyesykdommer.

-Helsetilstanden er allerede forbedret for flertallet av de 25 millioner pasientene fra 50 land, som har blitt behandler av en av de rundt 5000 behandlere som har lært BMA. De fleste av disse pasientene var oppgitt av legevitenskapen, ifølge John Boel.

Og nå skal det forskes videre. I tillegg til praksis, studier og undervisning er Boel involvert i et større forskningsprosjekt omkring øyebehandling, som teller representanter fra flere universiteter i USA, et øyehospital i Kina og St. Olav Helseklinikk i Tønsberg.

Den nye utdannelsen i Norge er åpen for fremtidens aktører som ønsker å lære faget og eksisterende behandlere og terapeuter, inkludert helsepersonell som ønsker et supplement til eksisterende behandlingsform.

For å arbeide som kvalifisert behandler med medlemskap i utøverorganisasjon, kreves gjerne bestått eksamen i grunnmedisin og såkalte VEKS-fag (Vitenskap, Etikk, Kommunikasjon og Samfunnslære).

- Moderne akupunktur er et bivirkningsfritt supplement, og i mange tilfeller et godt alternativ til tradisjonell skolemedisin, sier Vidar Johansen til alternativ.no

Oppdatert 29.11.2017

Relatert:

Hva er Akupunktur
 – Historikk, Hva skjer hos behandler, Forskning, Forsiktighetsregler, Lov og rettigheter mv.

Finn kvalifisert behandler
på behandleroversikten Behandler.no

Skoler som tilbyr utdannelse i Akupunktur


Relaterte saker:
FN likestiller skolemedisin og alternativ behandling

Ny doktorgrad på akupunktur i kreftbehandling

Akupunktur i behandling av smerte – bedre enn placebo

Akupunktur er fremdeles alternativ behandling
Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.