Behandler.no - Norges største oversikt

Sånn blir du frisk av forkjølelse

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 09.10.2018Dame som holder lommetørkle foran nesen
Foto: Schutterstock

Hoste, rennende nese, tung pust. Høsten er her og med den følger gjerne en forkjølelse. Her får du gode, naturlige råd om hva som hjelper.

Det er flere ting man kan gjøre for å unngå en forkjølelse. Men hvis forkjølelsen har satt seg, gjelder det å finne gode – og helst medikamentfrie løsninger som gjør deg frisk.

 

 

Honning
En skje honning sies å virke bedre enn hostesaft. Noen tar en dose honning daglig for å unngå forkjølelse. Statens legemiddelverk har for lengst fastslått at vanlig hostesaft ikke har noen medisinsk virkning, men kan tvert imot kan gi bivirkninger som magebesvær, kvalme, diaré og hudreaksjoner.

 

Honning har en antibakteriell virkning. Det skal ha vist veksthemmende effekt på en rekke mikroorganismer, for eksempel arter av Staphylococcus, Salmonella, Basillus, Micrococcus og tuberkulose, kolera, dysenteri og tyfus.

Her kan du lese mer om medisinsk bruk av honning – Apiterapi

 

Forsiktighetsregel: 
Ikke gi honning til småbarn under ett år. Honningen kan inneholde sporer som utvikler til botulisme-bakterier sykdommen spedbarnsbotulisme.

 

 

Rød solhatt
Rød solhatt er en av verdens mest brukte naturmedisinske planter. Urten kan både forebygge og behandle og en kur kan korte ned forkjølelse og sykedager. Den medisinske virkningen av solhatt er godt kjent og har lange tradisjoner i folkemedisin.

 

Solhatt brukes gjerne som tinktur, dvs. flytende ekstrakt, eller tørket i kapselform.  Analyser viser at det er 30 prosent mer virkestoffer i friske planter av purpursolhatt enn i tørkede, mange velger av den grunn flytende ekstrakt, av beste kvalitet.

 

Det viktigste virkestoffet er inulin, fruktose-polysakkarid. Polysakkaridene i planten har immunstimulerende og betennelsesdempende egenskaper.

 

Kontakt en behandler eller helsekostveileder om tips og råd.

Finn behandler på behandler.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vitaminer
Pass på at kroppen får det den trenger!  Få du i deg nok omega 3 og 6, antioksidanter, vitamin C?

Hvis du er trøtt og slapp, kan det være tegn på at kroppen mangler noe og behøver tilskudd. En enkel blodprøve eller hårmineralanalyse kan avdekke underskudd på vitaminer og mineraler.

 

Les mer om  Vitamin- og mineralterapi

Hva er Hårmineralanalyse

Finn behandler – behandler.no

 

 

Hoste te
Dette er vidunderkuren for deg som sliter med hoste som ikke vil slippe taket. Virkningsfulle urter har blitt brukt i århundrer før legemiddelindustrien gjorde sitt inntog. Og det er ingen grunn til å bytte ut gode medikamentfrie alternativer.

 

Oppskrift på ”Bertil sin hoste-te”:

 

1 liter vann
2 toppede spiseskjeer hele fennikel frø
1 toppet spiseskje timian

 

Tilberedning:
Kok opp vannet og la det småkoke. Tilsett først fennikel frøene. La disse småkoke under lokk (lokk er viktig!) i 15 minutter. Deretter trekk kjelen til side og tilsett en spiseskje timian. La dette stå og trekke i 3-5 minutter under lokk.

 

Hell gjennom sil og over på termos.
Drikk 3-4 kopper gjennom dagen og natten.
Viktig: Må ikke tilsettes søtningsstoffer eller honning - drikkes som den er.

 

Derfor virker hoste teen
Fennikel virker slimløsende og hostedempende. Timian virker også slimløsende og hostedempende. I tillegg skilles virkestoffet thymol ut i lungene og har lokal bakteriedrepende effekt. Dermed får man en slimløsende, hostedempende og bakteriedrepende effekt.

Markedsplassen/Urter

 

 

Forebygge forkjølelse
Ved å styrke immunforsvaret, la kroppen holde en jevn temperatur og unngå stress er det større mulighet for å styre unna en forkjølelse, Behandling med for eksempel soneterapi, akupunktur, homeopati, massasje, aromaterapi mv kan virke både forebyggende og avslappende.

 

Spiser du riktig? Hvis du trenger hjelp til å sette sammen et godt kosthold, kan en kostholdsveileder hjelpe deg. Ta kontakt med behandler og bestill en forebyggende time!

 

Les om behandlingsmetoder A-Å

Behandler finner du på behandler.no

 

 

Meditasjon og Mindfulness
Stress ned! Stress svekker immunforsvaret og kan kan gjøre deg forkjølet.

 

Stressede personer har mer enn dobbelt så høy risiko for å bli forkjølet eller rammet av influensa sammenlignet med dem som ikke stresser, ifølge danske professor Bobby Zachariae fra Århus Universitetssykehus og medforskere, som  publiserte en metastudie i 2010, (tidsskriftet Psychosomatic Medicineder ) der de hadde gjennomgått alle eksisterende undersøkelser av sammenhengen mellom stress, forkjølelse og influensa.

 

Mindfulness og meditasjon inngår i enkelte behandlinger innen Psykoterapi eller Mental trening og Coaching

 

Les om behandling innen Psykisk helse & Psykoterapi

Les om veiledning og behandling innen Mental trening & Coaching

 

Relaterte linker:

Kurs i Meditasjon

Kurs i Mindfulness

Kurs i selvutvikling

 

Utdanning i meditasjon

Utdanning i mindfulness


Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.