alternativ.no
ALTERNATIVopplysningen

Fiskebein som kosttilskudd forebygger benskjørhet

Kalsium fra torsk er det første mineralproduktet fra fiskebeinmel i Norge - styrker skjelettet og forebygger benskjørhet.

Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 08.02.08

Ingredienser og produkt testet
Tradisjon i Norge
Hvorfor kalsium
Stor forekomst av beinskjørhet
Tidligere erfaring med marine ingredienser

-Jeg har laget dette produktet for dem som ønsker et naturlig alternativ i vrimmelen av ulike, ofte kjemisk framstilte kalsiumtilskudd som jo finnes i markedet i dag, sier Gerd Eikeland Berge, dr. i ernæring fra Ernæringsinstituttet i Bergen til alternativ.no.

Gerd Eikeland Berge
Gerd Eikeland Berge


Hun mener at maten vi spiser er en stor del av vår medisin, og at sammensetningen av maten derfor må gjenspeile kroppens behov for viktige næringsstoffer på en naturlig måte.

Ingredienser og produkt testet
Som forsker ønsker hun kun å bruke ingredienser som er testet klinisk. Fiskebenmelet som er brukt er testet ved Pasteur Instituttet i Frankerike og viser god opptagelighet av kalsium. Studiet konkluderer med at produktet er godt egnet som tilskudd til et kalsiumfattig kosthold for å styrke skjelettet og forebygge benskjørhet. Arbeidet er publisert i det European Journal of Clinical Nutrition.

Tradisjoner i Norge
Kombinasjonen av kunnskap og interesse for marine ingredienser og ernæringskompetanse førte til at Gerd Eikeland Berge laget dette naturlig kalsiumrike mineralproduktet.

Produktet har fått navnet CalSpina og er laget av fiskebenmel fra torsk. Det inneholder de naturlige komponentene i bein, som i tillegg til mineraler er kollagenprotein (bindevevsprotein) og små mengder glukosamin og kondroitin.

De naturlige komponentene i bein må jo logisk nok være godt for for bein? – sier Eikeland Berge.

-Å spise fiskebein som kalsiumkilde har vi faktisk lange tradisjoner for i Norge, fordi vi ved å spise brisling i boks også får i oss de myke fiskebeina, som også er en god kalsium- og mineralkilde.

Hvorfor kalsium
Som konsulent har hun gjort kostveiledning for privatpersoner. I den forbindelse har hun sett at det ikke alltid er lett å oppnå et inntak av kalsium som tilfredssstiller det anbefalte inntaket dersom en ikke har et tilstrekkelig inntak av ost og melk i den daglige kosten.

Tilstrekkelig kalsiuminntak er viktig for blandt annet å styrke skjelettet og er en viktig komponent for å forebygge osteoporose eller benskjørhet. Anbefalt daglig inntak av kalsium hos voksne er satt til 800 mg, barn og unge
900 mg og kvinner i overgangsalder 1000-1200 mg.

Stor forekomst av beinskjørhet
Norge er på toppen når det gjelder forekomst av benskjørhet. En av tre norske kvinner over 50 år og en av fem norske menn rammes i dag av osteoporose. En undersøkelse gjennomført for Opplysningskontoret for Meieriprodukter av MMI, tyder på at 74 prosent av jenter i alderen 16 - 24 år ikke får i seg nok kalsium.

Melkeprodukter er en vesentlig kalsiumkilde i vårt kosthold. Marint kalsium kan være et godt alternativ til dem som ikke liker eller tåler melkeprodukter. Grønne grønsaker, mandler nøtter er også kalsiumkilder.

Tidligere erfaring med marine ingredienser
Eikeland Berge har tidligere jobbet lenge med å produsere og dokumentere marine peptider, noe som har resultert i et produkt, som er godkjent for human konsum. Produktet ble testet i en klinisk studie i Sverige og denne dokumentasjonen ligger til grunn for patentet som Eikeland Berge og hennes kolegaer har fått godkjent på marine peptider som blodsukkersenkende peptid.

-Denne erfaringen har gjort at jeg har fått økt min kompetanse når det gjelder de negative helseeffektene en dårlig blodsukkerregulering kan føre til, forteller Eikeland Berge.

Ny dokumentasjon viser også at marine peptider kan være fedmeforebyggende, blodtrykksreduserende og blodsukkerstabiliserende. Alle viktige egenskaper for å forebygge livsstilssykdommer som overvekt, fedme, diabetes og hjerte- og karsykdommer.

Det siste året har Berge også startet et eget konsulentselskap, Berge Biotech Ltd. Selskapets forretningsidé er salg av konsulenttjenester innen ernæring.


Referanse: Lecerf, J.M et al. 2007. Journal of Clinical Nutrition
Effects of two marine dietary supplements with high calcium content on calcium metabolism and biochemical marker of bone resorption.
E. J. of Clin. Nutr.


Gerd Eikeland Berge:
www.behandler.no/gerd.eikeland.berge


Tips en bekjent om denne siden!

Motta nyhetsbrev fra AlternativopplysningenSist oppdatert: 11-02-08


Ved bruk av artikkelstoff fra Alternativopplysningen ber vi om at alternativ.no blir oppgitt som kilde.
copyright 1997-2008 ALTERNATIVopplysningen DA -Les mer